Norveç Vizesi

Norveç Vizesi, Norveç’e seyahat eden Türk vatandaşları için geçerli bir uygulamadır. Türk vatandaşlarının bir Schengen grubu ülkesi olan Norveç Krallığı’na seyahat etmeden önce Norveç Schengen vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Norveç vize işlemleri maksimum 10-15 iş günü içerisinde tamamlansa da vize başvuru sahiplerinin bu ülkeye yapacakları seyahat tarihinden önce başvuru işlemlerini başlatmaları ve süre tanımaları gerekmektedir.
Alınan Norveç vizesi Schengen vizesidir. Norveç çok girişli Schengen vizesi, Norveç dahil diğer Schengen ülkelerine girmenize izin verir.
Umuma Mahsus (Bordo) pasaporta sahip Türk vatandaşının Norveç vizesi için başvurması gerekmektedir. TC Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamilleri herhangi bir 180 günlük süre içinde 90 güne kadar seyahatlerinde vizeye ihtiyaç duymazlar.
İstanbul’daki Macaristan konsolosluğuna İstanbul-Norveç vize başvurusu yapılırken, Norveç vize başvurularını kabul eden Macaristan konsolosluğu vize başvurusu için randevu almayı zorunlu görüyor.
Norveç Vizesi Randevusu
Norveç’te vize prosedürü için belgeler, Norveç vizesi randevusu alınmasından sonra teslim edilecektir. Norveç için Schengen vizesi alırken belgenin düzenlenmesine ek olarak parmak izi de alınmaktadır. Norveç vizesi alınırken evrakların eksiksiz ve vize prosedürüne uygun olarak sunulması gerekmektedir. İlk kez Schengen vizesi başvurusunda bulunanlar için parmak izi sağlama gerekliliği, Schengen Vize Yönetmeliği uyarınca zorunludur.
09.2014 tarihinden beri Norveç vizesi başvuru sahipleri parmak izleri de dahil olmak üzere biyometrik veriler sağlamak zorundadır. Norveç için Schengen vizesi alırken verilen parmak izi verileri 5 yıl süreyle geçerlidir ancak Schengen üye devletlerinin ikili anlaşmalarına göre başka bir Schengen ülkesi için vize başvurusu yapılırken ülkeye göre bu kural tekrar gerekli olabilir. Önceki Schengen vizelerinin VIS sahiplerinin parmak izi vermeleri gerekmese de konsolosluğun biyometrik veri tabanı güncellendiğinde parmak izi vermeleri gerekebilir.
Pasaport veya kimlik kartı başvurularında verilen parmak izi vize başvurularında geçerli değildir. Pasaportun parmak izi ile Schengen vizesinin parmak izi tamamen farklı prosedürlerdir ve her iki prosedürde de parmak izinin kaydedildiği veri tabanı farklıdır.
Norveç vizesine başvururken sunulan belgelerde kullanılan fotoğraflar biyometrik olmalıdır ve diğer Schengen vizeleri ve pasaportlarında kullanılamaz. Norveç vize başvurunuzda ibraz ettiğiniz fotoğrafların diğer vize belgelerinizle birlikte güncellenmesi gerekmektedir. Biyometrik fotoğraf mevcut durumunuzu göstermelidir.
Şapka, kep, gözlük gibi gerçek görüntüyü bozabilecek veya gölgeleyebilecek fotoğraflı başvurular kabul edilmeyecektir. Pasaport ve kimlik kartınızda kullanılan fotoğraflar Norveç vize başvurunuzda kullanılamaz.
Norveç Vizesi Başvurusu
Norveç vizesi başvurusu için sorumlu diplomatik misyonlar, Ankara’daki Norveç Büyükelçiliği ve İstanbul’daki Macaristan Konsolosluğu’dur. Norveç başvuruları bu temsilciliklerden ve vize başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir. Norveç’e vize başvurusunda bulunmak için öncelikle bir diplomatik misyondan randevu almanız gerekir. Daha sonra vize türüne göre gerekli evrakları okuyup detaylı bir şekilde hazırlamalı ve evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde randevu gününde teslim etmelisiniz. Norveç, diğer Schengen ülkelerinin vize politikasına da saygı gösterdiğinden, belgenin sunulmasına ek olarak, ziyaret gününde biyometrik verilerin de sunulması gerekmektedir. Tüm işlemlerin ardından Norveç vize başvuruları ortalama 15 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Bu nedenle seyahat programınızın aksamaması için başvuruların en az 1 ay önceden yapılması önemlidir.
Norveç Vizesi Ücretleri
Norveç vizesi ücretleri seyahat türüne seyahat uzunluğuna ve seyahat edecek kişiye göre değişiklik gösterdiğinden tam bir fiyat vermek mümkün olmamaktadır. Tüm bu işlemlerinizi eksiksiz yapmak ve doğru bilgileri almak için Resmi Vize danışmanlığa alarak sürecinizi rahatlatabilirsiniz.
Norveç Vize Başvurusu İçin Gereken Belgeler
Norveç’i ziyaret etmek isteyen turistler, işverenler, işsizler, sigortalı işçiler, tüccar ve sanatkarlar, öğrenciler ve emeklilerin Norveç vize başvurusu için gereken belgeler bulunmaktadır. Norveç vizesi evrakları aşağıdaki gibidir;
- Pasaport
- (son 10 yıl içinde düzenlenmiş olmalı, en az 2 boş sayfası olmalı, vize bitiş tarihinden itibaren en az 3 ay geçerli olmalıdır) Norveç vize başvuru formu
- Başvuru Formu kapak yazısının bir çıktısı
- Kimlik kartı kopyası
- Nüfus Müdürlüğü Tam numune (Nüfus dairesinden veya e-daireden alınabilir, ancak e-daireden alınan belgeler barkodlu olarak sunulmalıdır)
- 2 adet biyometrik fotoğraf (son bir ay içinde çekilmiş, 35×45 mm ebatlarında, arka fonu beyaz olmalıdır)
- Seyahat sağlık sigortası
- Banka hesap özeti (vize başvurusundan en az 1 hafta önce hazırlanmış, son 6 aya ait banka hareketlerini gösteren, banka yetkilisi tarafından imzalanmış ve kaşeli olmalıdır. Ayrıca banka hesabınızdaki para miktarının seyahat için yeterli olması da önemlidir. )
- Otel Rezervasyon Bilgileri (Gezginler telefon ve adres gibi iletişim bilgilerini sağlamalıdır) Norveç’e seyahat ettiğiniz araçla ilgili
- Bilgi (bu bilgi uçak biletinize dahildir)
- Davetiye (Aile, arkadaş veya akraba ziyaretleri, iş ve sağlık gezileri için ziyaret yeri/ziyaret edilecek kişiden davetiye istenmektedir)
- Sayılı Tarım Sertifikasının aslı ve fotokopisi (bu belge Norveç’e seyahat eden çiftçiler için gerekli bir belgedir, bu belge Ziraat Odası tarafından verilmektedir)
- Vize Sponsorundan Dilekçe (Öğrenci, işsiz veya yeterli geliri olmayan işçiler, vize sponsorundan dilekçe almaları başvuruya olumlu etki edecektir)
- Eğitim sertifikasının aslı ve kopyası (orijinalini İngilizce olarak da isteyin) Reşit Olmayan Öğrenciler İçin
- Noter Onayı (İngilizce Tercümesi İle)
Norveç Vize Türleri
Norveç vize türleri arasında Norveç C Tipi (Kısa Süreli Vize) Norveç’te geçici olarak kalmak isteyen kişiye verilen C tipi vize, Schengen vizesi olarak da bilinen C tipi vizeye 6 aylık herhangi bir dönemde 90 güne kadar başvuru yapılabiliyor. Norveç de dahil olmak üzere Schengen bölgesindeki üye ülkelere turizm, iş veya eğitim amacıyla seyahat etmek isteyen kişiler, Schengen vizesi için başvuruda bulunmalıdır. Umuma Mahsus (Burgundian) pasaporta sahip vatandaşlar 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen vizesi alabilirler.
Diplomatik (kırmızı ve siyah), hizmet (gri) ve Hususi (yeşil) pasaport hamilleri 180 gün üzerinden 90 gün sınırını aşmamak kaydıyla Schengen vizesinden muaftır.
Norveç turist vizesi, Umuma Mahsus (Burgonya) pasaport hamillerinin Norveç’e turist olarak seyahat etmek için 90 günlük vizeye başvurmaları gerekmektedir, ancak 6 aylık süre içinde 90 günü kullanmamaları kaydıyla hususi, diplomatik ve hizmet pasaportu hamilleri için bu durum geçerli değildir.
Aileyi, akrabaları, arkadaşları ziyaret etmek için Norveç vizesi Norveç’te yaşayan akrabaları görmek için verilen bu vize türü, ülkede 90 güne kadar kalmanıza izin veriyor. Ayrıca ziyaret ettiğiniz kişilerin mutlaka davet mektubu göndermesi gerekmektedir. Bu mektupta ülkenize geri döneceğiniz, ziyaret sebebiniz ve seyahat tarihlerinizi belirtmelisiniz.
Norveç Sağlık Vizesi, tıbbi tedavi için Norveç’e seyahat etmek isteyen kişinin sağlık vizesi için başvurması gerekiyor. Bu vizeye başvurduğunuz tarihte tedavi gördüğünüz hastaneden 90 güne kadar geçerli davetiyenizin olması önemlidir.
Norveç Vize tipi D (uzun süreli kalış). Schengen vizesi üye ülkesinde 90 günden fazla kalmak isteyen vatandaşlar D tipi vizeye ihtiyaç duyar. Norveç ulusal vizesi olarak da bilinen D tipi vizeye eğitim, çalışma veya uzun süreli aile seyahatleri için başvurulabilir. Ziyaretler ayrıca Norveç ulusal vizesi alan kişiler, kalış süreleri 90 günü geçmemek kaydıyla diğer Schengen ülkelerine seyahat edebilirler.
Norveç için transit vize, transit vizesi olarak da bilinen Norveç transit vizesi, Oslo Havalimanı’ndan üçüncü bir ülkeye geçiş yapılırken kullanılır. Nihai varış noktanıza ulaşmak için Norveç üzerinden seyahat ediyorsanız, C vizesine de ihtiyacınız olacaktır.