Çek Cumhuriyeti Vizesi

czech republic, czechoslovakia, map-1500647.jpg

Çek Cumhuriyeti’ne ortak pasaport (Cordeaux) ile giriş yapmak isteyen Türk vatandaşlarının vize almaları gerekmektedir. Bunun için de gerekli mercilere başvuru yaparak istenilen evrak ve belgelerin eksiksiz tamamlanması önemlidir.

Çek Cumhuriyeti vizesi Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti Schengen Anlaşmasına üye olduğundan, Bordo pasaport hamillerinin 90 günü aşmayan kısa süreli konaklamalarda veya Çek Cumhuriyeti’nden başka bir ülkeye transit geçişlerde Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir. Çek Cumhuriyeti vizesi nasıl alınır? Sorusu için özel pasaport (yeşil), hizmet pasaportu (gri) ve diplomatik pasaport (siyah) olan Türk vatandaşları, Çek Cumhuriyeti’nde 90 güne kadar vize talep etmemektedir.

Çek Cumhuriyeti Randevusu

Çek Cumhuriyeti’ne gitmek için öncelikle diplomatik konsolosluktan randevu almanız gerekir. Ardından, ziyaret nedeninize göre vize türünü seçin, gerekli belgeleri doldurun ve Çek Başkonsolosluğu’na diğer illerde ikamet edenlerin ise Ankara’daki Çek Büyükelçiliği’ne evraklarını teslim etmeleri gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Randevusu için Belge toplarken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu zamanlarda, gerekirse bir profesyonelden bilgi almak vize sonucunuz için çok önemlidir. Gerekli belgelerin bir listesi oluşturulacaktır. Çek Cumhuriyeti için Schengen vizesi veya Çek Cumhuriyeti için başvuru formunu doldurmalısınız. Konsolosluk ile gerekli yazışmalar yapılacak ve ardından Çek Cumhuriyeti vize başvurusunun randevu aşamasına geçilecektir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Türleri

Çek Cumhuriyeti’ne seyahat etmek için başvurabileceğiniz Çek Cumhuriyeti vizesi türleri şunlardır;

Çek Cumhuriyeti Turist Vizesi: Çek Cumhuriyeti’ne yapılacak bir turistik gezi veya tatil ziyareti için almanız gereken vize türüdür.

Çek İş Vizesi: Çek Cumhuriyeti’ni ticaret fuarları, iş toplantıları, konferanslar, iş görüşmeleri vb. gibi ticari amaçlarla ziyaret etmek için almanız gereken vize türüdür.

Çek Cumhuriyeti’nde aile ve arkadaşlar için ziyaret vizesi: Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan aile veya arkadaşlarınızı ziyaret ediyorsanız, seyahat için almanız gereken

Çek Cumhuriyeti vizeleri iki türe ayrılır: uzun süreli vizeler ve kısa süreli vizeler. Çek Cumhuriyeti’ne kısa süreli vize, C Tipi Schengen vizesi kapsamına dahildir. Çek Cumhuriyeti için uzun süreli vize, D tipi ulusal vize sınıfına aittir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Türleri

Çek Cumhuriyeti vize türleri hakkında bilgi bulabileceğiniz bu yazımızda Çek Cumhuriyeti vize başvurusu yaparken başvurmanız gereken kategoriler anlatılmaktadır. Çek Cumhuriyeti’ne vize başvurusu yaparken statünüz, statünüz ve geliriniz çok önemlidir. Tüm bu faktörler, başvurduğunuz vize türüne de bağlıdır. Yanlış kategori altında vize başvurusu yapmanız durumunda vizeniz reddedilecek ve bir sonraki vize düzenleme sürecinde alacağınız bu vize reddi vizenizi olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, vize başvurusu yapmadan önce, başvuracağınız vize türünü belirlemek için kapsamlı bir araştırma yapın. Gerekli belgeler, belge türleri, formlar ve başvuru formları vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Bu konuda sorun yaşamamak için vize türünü doğru bir şekilde belirlemek yeterlidir.

Çek vize türleri arasında turist vizesi, iş vizesi, sürücü vizesi, aile/arkadaş ziyareti vizesi ve kültürel aktivite vizesi bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti’ndeki akrabalarınızı ziyaret etmek istiyorsanız, Aile ve Arkadaş Ziyaret Vizesine başvurmalısınız. Çek Cumhuriyeti’ne eşya taşımak için seyahat ediyorsanız, sürücü vizesine başvurmanız gerekir. Turist vizesine başvurmak istiyorsanız, seyahat etmek ve yeni yerler görmek istiyorsanız, ilgili işleri yapmak istiyorsanız işletmenizin Çek ticaret vizesine başvurması gerekiyor.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu

Vize başvurusu yapabilmek için adınız, soyadınız, doğum tarihiniz, pasaport numaranız, veriliş tarihiniz ve pasaport bitiş tarihinizin yer aldığı pasaport kimlik sayfanızın hazır olması gerekmektedir. Resmi tatiller, resmi tatiller ve yaz ayları gibi yoğun dönemlerde rezervasyonlar önceden planlanmalıdır. Konsoloslukların bu dönemler için sınırlı Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu randevu yerleri vardır, bu nedenle randevu boşlukları hızla dolmaktadır. Seyahatinizin kesintiye uğramaması için hareket tarihinizden 90 gün önce talebinizi iletme hakkınız bulunmaktadır.

Çek Cumhuriyeti vize randevuları, Çek konsoloslukları tarafından onaylanmış vize hizmet merkezlerinden alınmaktadır. Çek Cumhuriyeti vizesi için randevunuz yoksa Çek Cumhuriyeti vize prosedürüne başvurma şansınız olmayacaktır. Çek Cumhuriyeti vize randevusunda şahsen bulunmanız gerekmektedir. Vize randevusu, parmak izi gibi biyometrik verilerin gönderilmesini ve Çek vizesi için gerekli belgelerin sunulmasını içerir. Daha önce düzenlenmiş bir Schengen vizesinde geçerli parmak izleri olmayan (vize etiketinde VIS yok) pasaport sahipleri, parmak izlerinin alınması için Çek vize randevusuna gelmelidir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Alma Şartları Nelerdir

Çek Cumhuriyeti vize şartları genel ve özel şartlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu koşullar, Çek vize başvurunuzun iyi bir şekilde sonuçlanması için çok önemlidir. Çek Cumhuriyeti vizesi için Çek vizesi gereksinimleri;

Çek Cumhuriyeti vizesi alma şartları nelerdir sorusu için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar için düzenli oturma iznine sahip olmak, Türkiye’ye karşı mücbir sebeplerin (göç tehditleri için) kanıtı, Seyahatinizi finanse etmek için gelirinizi beyan etmelisiniz. Yukarıdaki koşullar duruma ve seyahat eden kişilere göre değişiklik gösterir. Örneğin; Çek vizesi için bankada ne kadar paraya ihtiyaç olduğu sorusu doğrudan kalış süresine bağlıdır. Olumlu bir sonuç almak için bu değişkenlik hakkında bir uzman görüşü alıp doğru uygulamayı yazmak çok daha sağlıklıdır.

Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi

Çek Cumhuriyeti, 21 Aralık 2007’de Schengen Bölgesi’ne katıldı. Bu bağlamda, oturma izni olan Schengen ülkeleri vatandaşları, Çek Cumhuriyeti’ne vizesiz girebilir ve orada üç aya kadar kalabilir. Çek Cumhuriyeti’nin ilk Schengen giriş ülkesi olması, ana varış ülkesinin bir Schengen ülkesi olması veya aynı anda birkaç ülkenin ziyaret edilmesi gerekiyorsa, Çek Cumhuriyeti temsilcisi bir Schengen vizesi verecektir.

Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği, Schengen vize başvuruları için Türk vatandaşları uzun süreli vize ücretlerinden muaftır (90 günden fazla – özel yasal gereklilik). Ayrıca, AB üye devletlerinin vatandaşları, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşmasını imzalayanlar ve Avrupa Topluluğu ile müzakere edilen anlaşmalarla bağlı ülkelerin vatandaşları ve aile birliği vatandaşları dahildir.

Çek Cumhuriyeti’ne seyahat eden öğrencilere refakat eden öğretmenler ve bilimsel araştırma için Çek Cumhuriyeti’ne gelen (ulusal vize verilmiş) araştırmacılar vize başvurusundan muaftır. Resmi pasaport hamilleri son 180 gün içerisinde toplam kalış süreleri 90 günü geçmediği sürece Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi yapılacak turistik seyahatlerde vizeden muaftır.

Çek Cumhuriyeti vizesi Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret eden vize başvuru sahipleri, başvurdukları vize türü ne olursa olsun ortak belgeler hazırlamalıdır. Çek Cumhuriyeti vize belge dosyasında doldurulması gereken ortak belgeler şunlardır;

Pasaport – Pasaportunuzun geçerli bir kopyası renkli olmalı ve pasaportunuzda vize işlemleri için iki boş sayfa bulunmalıdır. Pasaportlar seyahatten sonra 3 ay 15 gün geçerlidir. Evlilik durumunda, soyadı değişse bile mevcut pasaport 3 ay geçerlidir. Boşanma durumunda yeni kimlik ve pasaport gerekmektedir.

Dilekçeler – Çek Cumhuriyeti konsolosluğuna gönderilen dilekçeler İngilizce yazılmalıdır. Seyahatin amacını ve tarihini içerir. Çalışanlar hem kişisel taleplerini hem de şirketten aldıkları izinleri başvuru şeklinde sunarlar.

Biyometrik Fotoğraflar – Yakın zamanda çekilmiş iki biyometrik fotoğraf 3,5 x 4,5 cm boyutlarında ve beyaz bir arka plana sahip olmalıdır.

Hesap Özeti – Hesap özetiniz, son üç aylık hesap hareketini göstermelidir. Banka hesabının en az 3.000 TL bakiyesi olmalı ve banka ekstresi kaşeli ve imzalı olmalıdır. Kalış sürenize bağlı olarak, bu miktarın üzerinde bir bakiyeye ihtiyacınız olabilir.

Kimlik Fotokopisi – Kimliğinizin ön ve arka yüzünün renkli bir kopyası Çek Cumhuriyeti vize belge dosyanıza eklenmelidir.

Tam Kimlik Kaydı – e-Devlet web sitelerinde bulunan ikamet kayıt sertifikaları için aile ve ikamet bilgileri gereklidir.

Otel Rezervasyonu/Uçuş Rezervasyonu – Varışta kullanacağınız ulaşım ve uçuş rezervasyonunuzun detaylarını vermeniz gerekecektir. Konaklama rezervasyonları kanıt olarak sunulmalıdır.

Gelir Belgeleri – Her bir gelir kalemi ayrı ayrı belgelenmelidir. Son üç aya ait kişisel banka hesabınızın imzalı ve kaşeli ekstresini yanınızda taşımalısınız. Kira geliri bildirilmelidir. Arsa ve bina tapuları ile araç ruhsatlarının fotokopileri sunulmalıdır. Sponsor seyahat masraflarını karşılıyorsa, sponsorun başvurusu ve mali belgeleri sunulmalıdır. Bir kredi kartı özeti sağlamanız gerekir. Ebeveynler çocuklarına sponsor olabilir ve eşler birbirlerine sponsor olabilir.

Seyahat Sağlık Sigortası – Vize başvuru ofisinden en az 30.000 Euro tutarında Uluslararası Sağlık Sigortası alınmalıdır.

Vize Başvuru Formu – İngilizce olarak doldurulan başvuru formu iki ayrı yerde eksiksiz olarak doldurulmalı ve verilen bilgiler diğer belgelerle tutarlı olmalıdır.

Ek Bilgi Formu – Ek Bilgi Formu sadece İstanbul başvuruları için tüm vize türleri için geçerlidir. İngilizce olarak doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Bu standart Çek Cumhuriyeti vize evraklarının dışında kişilerin mesleki statülerine göre ek evrak düzenlemeleri gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çek Cumhuriyeti vize başvuru tamamlama süreci ve Çek Cumhuriyeti vizesi kaç günde çıkar? Sorusuna cevap olarak işlemler7/15 iş günü sürmektedir. Öğrenci vizeleri, çalışma vizeleri, aile birleşimi vizeleri ve Çek konsolosluklarında ikamet işlemleri 15 gün veya daha fazla sürebilir. Çek Cumhuriyeti vize düzenleme belgelerinin doldurulması prosedürü, Çek Konsolosluğunun ek belgeler için gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Ancak Çek vize başvurusu normal seyrinde gittiği sürece işlem süresi 7-10 iş günüdür. Vize verme süresi tamamen Çek Konsolosluklarının yetkisindedir. Vize çıkış tarihinizin seyahat tarihinizle çakışmaması için en az 90 ila 15 gün önceden başvurmanızı öneririz.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Ücret

Çek Cumhuriyeti vizesi ücret başvuru sahibinin seyahat amacı ile doğru orantılı olan vize türü ne ise ona göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda Çek vizesinin içeriğine ve kalış süresine de ücretler bağlıdır. Başvurular, Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Ankara Çek Büyükelçiliği ve Çek Konsoloslukları tarafından onaylanmış vize ofislerine kabul edilmekte olup, vize hizmet ofis ücreti vize ücreti ile birlikte ödenmektedir. Resmi vize firmasından bu konuda destek alabilirsiniz.

0555 196 03 26

Detaylı Bilgi İçin Bizimle İletişime Geçin